OM OSS

Med kvaliteten som ledstjärna

Roger Löfström är plåtslagaren som började som lärling hos far sin på 1960-talet. Sedan 1990 driver han sitt eget företag, numera med en anställd på deltid. Men han sysselsätter allt som oftast och nästan dagligen kring 30 hantverkare från olika yrkesgrupper.

Som son till pappa Otto, som startade Årsta Plåtslageri 1949, skulle Roger Löfströms yrkesval bli självklart.
-Jag fick börja som företagslärling direkt efter grundskolan och kunde inte få en bättre utbildning i yrket, säger han.
Fortfarande driver hans två bröder vidare Årsta Plåtslageri, medan Roger flyttat till Åkersberga där han sedan 1990 driver sin egen verksamhet.
-Det fungerar alldeles utmärkt. De tar hand om den södra sidan om Stockholm och jag tar hand om den norra, skrattar han.

Just nu jobbar Roger Löfström Bygg & Plåt AB åt bostadsrättsföreningen Gula slingan i Täby. Här blev situationen akut 2012 sedan man konstaterat takläckage in i tre lägenheter och därefter identifierat stora brister i taktäckningen.
-Vi började här den 11 mars och ska vara klara till den 31 maj, men räknar med att vara klara betydligt snabbare om det torra vädret håller i sig, säger Roger.
Om vädret är den ena förutsättningen så är den stora grupp hantverkare Roger anlitar den andra. För närvarande har han tio plåtslagare på taket, men nästa vecka räknar han med att utöka styrkan med ett 20-tal man.
-Då gör vi ett ryck och då går det verkligen framåt, säger Roger och hyllar hantverkarna som uteslutande består av Estländare. Många tror att vi bara använder dem som billig arbetskraft, men jag betalar Stockholms-löner. Här är det noggrannheten och yrkesskickligheten som räknas och den besitter de, försäkrar han.

Fast pris

Ytterligare en förklaring till att man räknar med att vara klara här långt före utsatt tid är att man arbetar sexdagarsvecka.
-Alla boende här är mycket glada och nöjda med vårt arbete, men tempot är delvis satt med hänsyn till dem. De vill ju självklart bli av med containrar, byggnadsställningar, oväsen och insyn så fort som möjligt, förklarar Roger.
Insatsen på Gula slingan gäller egentligen allt från vindsgolvet och upp till det 1.350 kvadratmeter stora yttertaket. Arbetet görs till ett fast pris med tillägg för murken råspont i undertaket som upptäckts i samband med rivningen. Här har tidigare lappats och lagats sedan husen byggdes.
-Det handlar om allt från 400 millimeter ekofiber ovanpå den gamla isoleringen på vinden till nya fotplåtar, bandtäckning, takluckor, snörasskydd, gångbryggor längs nocken, ny läkt och nya betongpannor, berättar Roger.
Bostadsrättsföreningen vände sig först till Plåtkonsult Rolf Svensson AB som sedan gick ut med en anbudsförfrågan till bland annat Roger Löfström.
-Med en seriös konsult som mellanled får alla firmor räkna på samma förutsättningar. Det är så det ska vara och det känns bra, säger Roger.
Roger är självfallet yrkesman ut i fingerspetsarna, men även om det kliar i fingrarna så får han inte jobba mer än halvtid just nu – och helst då på kontoret. Anledningen är en arbetsskada med påföljande operation i axeln.
-Numera handlar det mycket om att sitta hemma och räkna på jobb, även om jag åker ut så ofta jag hinner för att träffa grabbarna och följa arbetet på plats, säger han. Jag har ju ytterligare fyra man i Bromma som jobbar med fasader, lister och fönsterbleck och två man som går på löpande och akuta jobb.

Egen tillverkning

Roger Löfströms verksamhet bygger till allt större del på ram- och serviceavtal med bland annat Dalkia, HSB, offentliga förvaltningar och olika byggfirmor. Den påstått svaga konjunkturen under senare år har han inte märkt något av.
-Gör man allt rätt från början och sätter kvaliteten främst så leder det till bättre ersättning, bättre rykte och allt bättre och mer jobb, menar Roger, som har AMA-Hus som kvällslitteratur hemma på sängbordet. Jag går också på alla kurser som Entreprenörföretagen anordnar och betalar dem till mina samarbetspartners. Det kan gälla allt från takskottning till byggnadsställningar och det lönar sig – jag lovar ! Jobbet i Täby handlar också om att isolera, spika råspont, limma papp, lägga läkt och tegel, något som normalt berör flera olika yrkesgrupper.
-Det är ju bra när killarna – som Estländarna – kan lite av varje, men i första hand och till 90 procent är de förstås plåtslagare, säger Roger.
Det som inte kan göras på plats konstrueras i den egna lokalen på Sågvägen 44 i Åkersberga där Roger Löfström Bygg & Plåt har lager, verkstad och tillverkning. Det gör att man kan ta sig an alla slags plåtarbeten, från om- och nybyggnationer till komplicerade varsamhetsrenoveringar. Här sker också nytillverkning i bland annat rostfritt, aluminium och mässing.
Det får kosta vad det kosta vill men jag tummar aldrig på kvaliteten, säger Roger medan han motvilligt lämnar grabbarna på taket i Täby.

PVF

Taget ur Plåt & Vent Magasinet. Artikeln finns att läsa i nr. 6/7.